Marvin

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Úroveň niektorých prednášok na VŠ

Úroveň prednášok na vysokej škole ma ozaj prekvapuje. Aj v dobrom, aj zlom. Keď však uvážim, že prednášajúci sú platení aj z mojich daní...

... tak som fakt nasraný.

Niektorí vyučujúci sú skvelí, majú dokonalý prehľad o tom, čo odovzdávajú ďalej, snažia sa, pripravujú si materiály, z roka na rok ich dopĺňajú o aktuálne informácie. Je ich málo. Žalostne málo. Najviac som to začal pociťovať v treťom ročníku, kedy sa nás do rozvrhu dostalo viac odborných s špecifikovaných predmetov.

Na druhej strane sú tí, ktorí učia len preto, že nič iné nevedia. No a tých je pre zmenu zase veľa. Viac než dosť. Včera som mal prednášku z vyslovene odborného predmetu (o databázach, programovaní, ...). Na nešťastie, z učiteľom možno o pár rokov starším odo mňa, ktorého prehľad bol ozaj zdrvujúci.

Najväčší problém je, že sa programovaním a databázami živím. Kým väčšinu spolužiakov snahou používať cudzie odborne znejúce slová vykoľají, mňa rozhodne nie. Rozprával o jednom databázovom serveri, premietal slajdy jeden za druhým a nemal šajn, o čom hovorí. Akonáhle som mu dal nejakú otázku, odpovede som sa nedočkal. Pár krát som ho musel poopraviť. Celé jeho prednášky (slajdy), vyzerali ako okopírovaný reklamný materiál. Bol to totiž jednoduchý výčet vlastností onoho servera bez akého koľvek ďaľšieho vysvetlenia, o čo vlastne ide.

Mne bolo jasné o čo ide, ale spolužiakom vôbec. Oni sa to totiž na skúšku nabifľujú, vôbec to nepochopia a pri troche šťastia dostanú jedničku. Ja s mojou smolou dostanem dvojku, prípadne trojku, lebo mám jednak držku a vyučujúcemu neprikivujem bezhlavo na každú blbosť ktorú povie (ale oponujem, ak nemá pravdu) a druhak sa rozhodne nebudem bifliť reklamnú brožúru.

Čo ma však serie najviac je, že či dobrý učiteľ, alebo zlý, platy majú rovnaké (aspoň približne). Žiaden rozdiel, žiadne hodnotenie študentov, ktoré by presne vypichlo tých, ktorím by som nedovolil prednášať o danej téme ani senilným dôchodcom...

Opäť som sa raz presvedčil, že úroveň školstva vie byť niekedy ozaj veľmi, veľmi zlá. Nič to, ostáva len veriť, že kvalitných pedagógov pribudne, a že tých zlých sa raz podarí odfiltrovať. Darmo totiž ideme robiť reformu školstva, keď niektorí pedagógovia fakt nestoja ani za fajku moču.


Ostatné | stály odkaz

Komentáre

  1. myslíš
    že pribudne kvalitných pedagógov? Kým sa nezmenia podmienky, tak asi nie.
    publikované: 13.03.2005 21:19:26 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Doba holt doba popojela ...
    A nasi otcovia a starsi ludia vobec s nou nestihaju drzat krok... v skolstve asi aj preto, ze nies u peniaze, alebo skor nie je managera co by ich manageoval a minister skolstva sa miesto akumulacie zdrojov pre skolstvo stara o povinne nabozenstvo na skolach. Za takych podmienok nikto mlady ucit nebude...
    publikované: 14.03.2005 11:02:24 | autor: Thalen (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014